Categorie archief: Uncategorized

28 maart DONATEURSCONCERT Us Ideael-Nieuw Leven

Op zaterdag 28 maart organiseert muziekvereniging Us Ideael-Nieuw Leven weer haar jaarlijkse verenigingsconcert. Omdat het dit jaar 100 jaar geleden is dat de basis van onze muziekvereniging werd gelegd, is het thema FEEST! De gekozen muziekstukken zullen worden gekoppeld aan feestelijke momenten uit die 100 jaar. Natuurlijk mag een optreden van onze jeugdleden deze avond niet ontbreken. U bent van harte welkom!

22 maart CONCERT KRONTJONG MUSIC BAND en ANIMATO

Op 22 maart geeft de Accordeonvereniging Animato uit Scherpenzeel en de Krontjongmusic Band uit Bantega een koffieconcert in het dorpshuis. De accordeonvereniging is in 1957 opgericht door ons oud plaatsgenoot de heer Klaas Jansma. Sinds 1977 staat deze vereniging onderleiding van  de dirigent Jelle Voolstra uit Langezwaag. De club bestaat op dit moment uit 13 leden. Ze bespelen een heel breed reportoire van walsen, marsen, ouvertures en tango’s. 

De krontjongmusic Band uit Bantega is in 1949 opgericht door de heer Klaas Jansma en in 1964 viel het doek door terugloop en verhuizingen van de leden. Na een heroprichting in 1988 is ook de heer Jelle Voolstra de dirigent. Deze club heeft een breed reportoire van krontjongmuziek, Fryske liederen, walsen, tango’s etc. Op dit moment hebben ze 13 leden. U bent van harte welkom!

20 februari Informatieavond over de ouder wordende HOND

Eeuwig een pup in huis?!

Het begon op de kerstmarkt in Echtenerbrug…. Daar leerden wij elkaar kennen. En onze passie voor het werken met dieren schepte een band.

Dát maakt ook, dat we onze koppen bij elkaar hebben gestoken. Beide hebben we een andere invalshoek om onze beestenliefde en kennis over te dragen, maar het sluit perfect op elkaar aan.

Anita weet iets meer van bewegen en verkeerd bewegen, ik weet iets meer van ziektes en voeding. Dat heeft ertoe geleid, dat het ons heel erg leuk lijkt, daar wat meer over te vertellen. Nee, niet een saaie opsomming van wat goed is en wat niet. Want ook nu leiden er wel 100 wegen naar Rome. Niemand heeft de volledige waarheid in pacht. We zullen natuurlijk een aantal zaken op tafel brengen, maar we kijken ook uit, naar het gesprek erover. Hoe doe je dat nu met een grote hond, of juist met een ieniemini, die makkelijk vanuit je armen op de grond wil springen.
Of hoe zit het nou met voeding van de Aldi, is dat vergelijkbaar met Mc Donalds voor ons?

Als je een puppy in huis neemt, laat je je voorlichten, kom je een paar keer bij de dierenarts en ga je naar puppy cursus. Bovendien weet iedereen je te vertellen wat je wel en niet moet doen. Als de hond wat ouder wordt en over de helft van zijn leven is, verdwijnen al die goede adviezen wat naar de achtergrond en gaat het zoals het gaat. Maar het is wel degelijk de moeite waard om ook bij honden in de tweede helft van hun leven extra aandacht te blijven besteden aan een aantal zaken. 
Nog steeds met de bal laten spelen?  Naast de fiets laten rennen? Zwemmen? En wat te denken van voeding? Botten laten kluiven? Hoog kwalitatief voer geven? Jaarlijkse check bij de dierenarts zinnig of juist niet?

Dáár gaat het over op 20 februari 2020 in de Brêge. We nodigen iedereen bij deze uit om te komen luisteren, maar vooral ook om met ons van gedachten te wisselen. We starten om 19.30 uur met koffie en willen om 20 uur beginnen.
Voor ons is het handig als we ongeveer weten hoeveel mensen er gaan komen, dus als je wil laten weten als je komt, graag! Maar ook spontaan binnenvallen, is geen probleem.

Wie weet tot op de 20ste!

Anita Oppedijk-Hoeksema, Librare Fysiotherapie voor Dieren in Echten ; info@librare.nl

Jantien Milders-Lubbert, Dierenartsenpraktijk Oer de Tjonger in Langelille  ; oerdetjonger@gmail.com

Shuffleboard: verrassend leuk!


Shuffleboard dateert uit de 15e eeuw en is begonnen in Engeland. Zoals het toen gespeeld werd, lijkt het op wat bij ons sjoelen is. Het werd vaak op tafel gespeeld na een diner en heette toen ‘shovelboard’. Vanaf 1840 werd het ook aan boord van cruiseschepen gespeeld om de passagiers meer vermaak te bieden. Door de cruiseschepen kwam ook de VS in contact met de sport en in 1924 werd de eerste shuffleboardclub ter wereld opgericht in Sint Petersburg, Florida. Dit is de oudste én grootste club ter wereld.

Inmiddels wordt shuffleboard in veel landen gespeeld, niet alleen binnen maar ook buiten Europa. En sinds het begin van dit jaar óók in Echtenerbrug, waar de allereerste Nederlandse Shuffleboard Vereniging is opgericht!

Iedere dinsdagavond traint de vereniging in Dorpshuis De Brêge in Echtenerbrug. Shuffleboard is verrassend leuk en echt iedereen kan het spelen, van jong tot oud. Zelfs als je voor het eerst speelt, doe je al na vijf minuten mee voor de punten. Omrop Fryslân heeft onlangs opnames gemaakt, die kunnen bekeken worden via YouTube of via de Facebook pagina van de Nederlandse Shuffleboard Vereniging.

Zin om een keer mee te spelen? Van harte welkom!! Stuur een berichtje naar shuffleboardnl@gmail.com of bel met 

Grietje Nauta, 

T 06 307 59 866.

Peuterspeelzaal Veenscheiding

Groeien, doorgroeien en plezier maken! In onze huiselijke speelzaal in het dorpshuis bieden we kinderen het beste van alles. Samen ontdekken met leuke en leerzame thema’s en bieden we een mooie balans tussen de Nederlandse en Friese taal.

We werken samen met de basisscholen in het dorp en kinderopvang Madelief.

Er is genoeg te beleven, we kunnen spelen in de grote gymzaal. Natuurlijk zijn we buiten wanneer het maar kan, op ons speelplein met de grote zandbak is altijd iets te ontdekken.

Onze peuterspeelzaal is gedurende de schoolweken geopend op dinsdag- en

donderdagochtend van 8.30 tot 12.00 uur. Neem voor meer informatie contact op met: 

klantadvies@doomijn.nl of met de locatie via tel.nr. : 0514 870046

Kom langs, speel en leer mee, en ontdek Doomijn!

Dorpshuis Duurzaam!

De kunststof kozijnen zitten er in. Ook de voordeur en de deur van de peuterspeelzaal zijn vervangen. Het ziet er weer fris uit. We kunnen ons richten op de volgende stap: het isoleren van de muren en het renoveren van het voegwerk.

krant 14079588_1168526123204642_2220109415604651541_n 14088683_1168526136537974_5257076244904998785_n

Seizoen 2019/2019 Real Bridge Dancers

Woensdag 18 januari start er weer een nieuw seizoen streetdance. Kom gerust tijdens een van de lessen langs voor een gratis proefles.
Bij interesse voor de kinderlessen mail sammiecohensius1203@gmail.com en voor de volwassenen lessen mail selieanne@hotmail.com

Ieder woensdag
18.15-19.00 bridgekids 6-10 jaar
19.00-20.00 b- real crew 11 jaar en ouder

20.00-21.00 volwassenen (streetdance in combi met body balance).

Locatie gymzaal van dorpshuis de Brege aan de Veenscheiding te Echtenerbrug. Ingang kleedkamer via zijkant gebouw vanaf parkeer terrein.

WhatsApp-groep

Dit is een bericht van Plaatselijk Belang, “De Trije Doarpen”

Een WhatsApp-groep in uw buurt

Overal in Nederland maken steeds meer burgers gebruik van een WhatsApp-groep om hun buurt of wijk veiliger te maken. Buurtbewoners kunnen elkaar namelijk via WhatsApp attent maken op zaken die spelen in de buurt. Ze kunnen samen een oogje in het zeil houden en sneller verdachte situaties melden bij de politie.  De gemeente en de politie juichen het initiatief van een WhatsApp-groep van harte toe omdat buurtbewoners extra ogen en oren zijn in de wijk. In dit artikel geven we u concrete informatie, tips en trucs over het gebruik van een WhatsApp-groep.

Wat is een WhatsApp groep?

WhatsApp is een applicatie voor een smartphone. U kunt met WhatsApp op uw mobiel meerdere personen tegelijkertijd een bericht. Het delen van berichten met meerdere personen heet een ‘groeps-chat’. Dit is een van de vele functies in whatsApp die bijvoorbeeld niet kan met sms’en.

 

Hoe gebruikt u een WhatsApp-groep?

Als u zelf een groep aanmaakt, weet dan dat u maximaal 256 personen (mobiele nummers) aan deze groep kunt toevoegen.

Alleen de beheerder van de groep kan mensen toevoegen aan de groep. Wanneer u zelf een WhatsApp-groep creëert, bent u automatisch de beheerder van deze groep.

Als u zelf wordt toegevoegd aan een WhatsApp-groep, heeft u altijd de controle over uw deelname. U kunt in een groep blijven of een groep verlaten wanneer u maar wenst. Onthoud wel dat de beheerder van de groep als enige de mogelijkheid heeft om mensen (opnieuw) toe te voegen.

Indien u als beheerder de WhatsApp-groep verlaat, dan zal WhatsApp willekeurig een ander groepslid aanstellen als beheerder. Alleen die persoon kan u weer toevoegen aan de groep als u dat wilt.

 

Tips voor het gebruik van een WhatsApp groep

Als u iets verdachts opvalt in uw buurt, gebruik dan de SAAR-methode:

S = Signaleer

A = Alarmeer de politie via 1-1-2

A = App naar de deelnemers in uw WhatsApp-groep om uw waarneming bekend te maken

R = Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de verdachte persoon

 

Probeer de plannen van de verdachte persoon te verstoren. Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico’s. Maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.

Foto’s van een verdacht persoon versturen aan de deelnemers van de WhatsApp-groep als dit van meerwaarde is. Kenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht van een verdacht persoon kunnen ook goed beschreven worden. Bij voertuigen kunt u denken aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.

Gebruik de WhatsApp-groep van uw buurt alleen voor verdachte situaties en als het om de veiligheid in uw buurt gaat om de attentiewaarde hoog te houden.

 

Laat uw wijkagent weten dat u een WhatsApp-groep heeft in uw buurt. Op www.politie.nl vindt u gegevens van de wijkagenten.

 

Wijkagenten zitten niet in WhatsApp-groepen: bij verdachte situaties belt u de politie via 1-1-2.

 

Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels of wetten. Denk ook aan uw eigen veiligheid. Houd bijvoorbeeld ook geen mobiele telefoon vast tijdens het besturen van een voertuig.

 

Afspraken met elkaar

-Spreek onderling gezamenlijke spelregels af voor de WhatsApp-groep. Bijvoorbeeld over de minimumleeftijd van de deelnemers en over welke straten bij ‘uw wijk of buurt’ horen.

-Spreek af dat in een verdachte situatie één persoon de politie via 1-1-2 belt met een signalement. Laat in een WhatsApp-bericht aan elkaar weten dat 1-1-2 al gebeld is!

Daarmee voorkomt u een overvloed van 1-1-2-meldingen. Bel wel opnieuw 1-1-2  als u meer informatie heeft zoals een vluchtroute of een aanvulling op het signalement.

-Denk na over hoe u andere buurtbewoners die niet in de WhatsApp-groep zitten kunt betrekken/op de hoogte kunt houden over wat er in uw buurt speelt.

-Breng naast de wijkagent ook andere partners in uw wijk/buurt op de hoogte van uw WhatsApp-groep (denk hierbij bijvoorbeeld aan uw woningcorporatie).

 

Andere initiatieven

ln Nederland zijn al verschillende WhatsApp-groepen gestart die als voorbeeld kunnen dienen als  u zelf een WhatsApp-groep wilt opzetten in uw eigen buurt. Als u op internet zoekt komt u ze zeker tegen.

Voor meer informatie is de website: www.vuurvreter.eu ook heel geschikt.

 

INSCHRIJVEN OP WABP.NL

Schrijf je dorp of wijk in op de website www.wabp.nl. Op deze website staan alle actieve

WhatsApp groepen in Nederland.  Uit onderzoek is gebleken dat criminelen deze website bezoeken om te kijken waar deze groepen actief zijn. Hierop bepalen ze welke gebieden ze mijden om in te breken. Ook dit heeft dus een preventieve werking!