Alle berichten van webmaster

Shuffleboard: verrassend leuk!


Shuffleboard dateert uit de 15e eeuw en is begonnen in Engeland. Zoals het toen gespeeld werd, lijkt het op wat bij ons sjoelen is. Het werd vaak op tafel gespeeld na een diner en heette toen ‘shovelboard’. Vanaf 1840 werd het ook aan boord van cruiseschepen gespeeld om de passagiers meer vermaak te bieden. Door de cruiseschepen kwam ook de VS in contact met de sport en in 1924 werd de eerste shuffleboardclub ter wereld opgericht in Sint Petersburg, Florida. Dit is de oudste én grootste club ter wereld.

Inmiddels wordt shuffleboard in veel landen gespeeld, niet alleen binnen maar ook buiten Europa. En sinds het begin van dit jaar óók in Echtenerbrug, waar de allereerste Nederlandse Shuffleboard Vereniging is opgericht!

Iedere dinsdagavond traint de vereniging in Dorpshuis De Brêge in Echtenerbrug. Shuffleboard is verrassend leuk en echt iedereen kan het spelen, van jong tot oud. Zelfs als je voor het eerst speelt, doe je al na vijf minuten mee voor de punten. Omrop Fryslân heeft onlangs opnames gemaakt, die kunnen bekeken worden via YouTube of via de Facebook pagina van de Nederlandse Shuffleboard Vereniging.

Zin om een keer mee te spelen? Van harte welkom!! Stuur een berichtje naar shuffleboardnl@gmail.com of bel met 

Grietje Nauta, 

T 06 307 59 866.

Peuterspeelzaal Veenscheiding

Groeien, doorgroeien en plezier maken! In onze huiselijke speelzaal in het dorpshuis bieden we kinderen het beste van alles. Samen ontdekken met leuke en leerzame thema’s en bieden we een mooie balans tussen de Nederlandse en Friese taal.

We werken samen met de basisscholen in het dorp en kinderopvang Madelief.

Er is genoeg te beleven, we kunnen spelen in de grote gymzaal. Natuurlijk zijn we buiten wanneer het maar kan, op ons speelplein met de grote zandbak is altijd iets te ontdekken.

Onze peuterspeelzaal is gedurende de schoolweken geopend op dinsdag- en

donderdagochtend van 8.30 tot 12.00 uur. Neem voor meer informatie contact op met: 

klantadvies@doomijn.nl of met de locatie via tel.nr. : 0514 870046

Kom langs, speel en leer mee, en ontdek Doomijn!

Dorpshuis Duurzaam!

De kunststof kozijnen zitten er in. Ook de voordeur en de deur van de peuterspeelzaal zijn vervangen. Het ziet er weer fris uit. We kunnen ons richten op de volgende stap: het isoleren van de muren en het renoveren van het voegwerk.

krant 14079588_1168526123204642_2220109415604651541_n 14088683_1168526136537974_5257076244904998785_n

Seizoen 2020 Real Bridge Dancers

Woensdag 2 september 2020 gratis proeflessen Streetdance.
Sinds 2016 worden er lessen streetdance verzorgd in de gymzaal van het dorpshuis te Echtenerbrug. De Real Bridge Dancers is opgericht door Selie-Anne vd Veer.
 
De kinderlessen worden mede verzorgd door Sammie Cohensius en Nathan Bol. Er wordt toegewerkt naar een choreografie die wordt uitgevoerd tijdens lokale wedstrijd(en). Verder wordt dans afgewisseld met spel en werken we aan de conditie.
 
Bij de volwassenen les gegeven door Selie-Anne vd Veer, wordt er gedanst op hedendaagse muziek. Er wordt gewerkt aan de conditie, dans wordt afgewisseld met oefeningen om het lichaam sterker te maken. Optreden is geen vereiste.
 
Kom gerust vrijblijvend langs om op 2 september een gratis proefles te volgen en te ervaren  of streetdance iets voor jou is.
 
 
18.30-19.15 Bridgekids vanaf 6 jaar
 
19.30-20.30 Volwassenen streetdance (tieners vanaf 12 jaar ook welkom,  bij voldoende aanmeldingen starten we een aparte tienergroep naast de volwassenen groep)

 

We hopen je in een van de lessen te zien!

 
Voor meer info  en aanmelden voor 2 september  bel/app: 0615203034/ mail: selieanne@hotmail.com
Locatie: De Veenscheiding 18, ingang gymzaal via zijkant parkeerterrein.

 

WhatsApp-groep

Dit is een bericht van Plaatselijk Belang, “De Trije Doarpen”

Een WhatsApp-groep in uw buurt

Overal in Nederland maken steeds meer burgers gebruik van een WhatsApp-groep om hun buurt of wijk veiliger te maken. Buurtbewoners kunnen elkaar namelijk via WhatsApp attent maken op zaken die spelen in de buurt. Ze kunnen samen een oogje in het zeil houden en sneller verdachte situaties melden bij de politie.  De gemeente en de politie juichen het initiatief van een WhatsApp-groep van harte toe omdat buurtbewoners extra ogen en oren zijn in de wijk. In dit artikel geven we u concrete informatie, tips en trucs over het gebruik van een WhatsApp-groep.

Wat is een WhatsApp groep?

WhatsApp is een applicatie voor een smartphone. U kunt met WhatsApp op uw mobiel meerdere personen tegelijkertijd een bericht. Het delen van berichten met meerdere personen heet een ‘groeps-chat’. Dit is een van de vele functies in whatsApp die bijvoorbeeld niet kan met sms’en.

 

Hoe gebruikt u een WhatsApp-groep?

Als u zelf een groep aanmaakt, weet dan dat u maximaal 256 personen (mobiele nummers) aan deze groep kunt toevoegen.

Alleen de beheerder van de groep kan mensen toevoegen aan de groep. Wanneer u zelf een WhatsApp-groep creëert, bent u automatisch de beheerder van deze groep.

Als u zelf wordt toegevoegd aan een WhatsApp-groep, heeft u altijd de controle over uw deelname. U kunt in een groep blijven of een groep verlaten wanneer u maar wenst. Onthoud wel dat de beheerder van de groep als enige de mogelijkheid heeft om mensen (opnieuw) toe te voegen.

Indien u als beheerder de WhatsApp-groep verlaat, dan zal WhatsApp willekeurig een ander groepslid aanstellen als beheerder. Alleen die persoon kan u weer toevoegen aan de groep als u dat wilt.

 

Tips voor het gebruik van een WhatsApp groep

Als u iets verdachts opvalt in uw buurt, gebruik dan de SAAR-methode:

S = Signaleer

A = Alarmeer de politie via 1-1-2

A = App naar de deelnemers in uw WhatsApp-groep om uw waarneming bekend te maken

R = Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de verdachte persoon

 

Probeer de plannen van de verdachte persoon te verstoren. Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico’s. Maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.

Foto’s van een verdacht persoon versturen aan de deelnemers van de WhatsApp-groep als dit van meerwaarde is. Kenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht van een verdacht persoon kunnen ook goed beschreven worden. Bij voertuigen kunt u denken aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.

Gebruik de WhatsApp-groep van uw buurt alleen voor verdachte situaties en als het om de veiligheid in uw buurt gaat om de attentiewaarde hoog te houden.

 

Laat uw wijkagent weten dat u een WhatsApp-groep heeft in uw buurt. Op www.politie.nl vindt u gegevens van de wijkagenten.

 

Wijkagenten zitten niet in WhatsApp-groepen: bij verdachte situaties belt u de politie via 1-1-2.

 

Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels of wetten. Denk ook aan uw eigen veiligheid. Houd bijvoorbeeld ook geen mobiele telefoon vast tijdens het besturen van een voertuig.

 

Afspraken met elkaar

-Spreek onderling gezamenlijke spelregels af voor de WhatsApp-groep. Bijvoorbeeld over de minimumleeftijd van de deelnemers en over welke straten bij ‘uw wijk of buurt’ horen.

-Spreek af dat in een verdachte situatie één persoon de politie via 1-1-2 belt met een signalement. Laat in een WhatsApp-bericht aan elkaar weten dat 1-1-2 al gebeld is!

Daarmee voorkomt u een overvloed van 1-1-2-meldingen. Bel wel opnieuw 1-1-2  als u meer informatie heeft zoals een vluchtroute of een aanvulling op het signalement.

-Denk na over hoe u andere buurtbewoners die niet in de WhatsApp-groep zitten kunt betrekken/op de hoogte kunt houden over wat er in uw buurt speelt.

-Breng naast de wijkagent ook andere partners in uw wijk/buurt op de hoogte van uw WhatsApp-groep (denk hierbij bijvoorbeeld aan uw woningcorporatie).

 

Andere initiatieven

ln Nederland zijn al verschillende WhatsApp-groepen gestart die als voorbeeld kunnen dienen als  u zelf een WhatsApp-groep wilt opzetten in uw eigen buurt. Als u op internet zoekt komt u ze zeker tegen.

Voor meer informatie is de website: www.vuurvreter.eu ook heel geschikt.

 

INSCHRIJVEN OP WABP.NL

Schrijf je dorp of wijk in op de website www.wabp.nl. Op deze website staan alle actieve

WhatsApp groepen in Nederland.  Uit onderzoek is gebleken dat criminelen deze website bezoeken om te kijken waar deze groepen actief zijn. Hierop bepalen ze welke gebieden ze mijden om in te breken. Ook dit heeft dus een preventieve werking!